Granule
Psí a kočičí granule se začaly ve velkém vyrábět s nástupem extrudérů, což jsou stroje původně určené k výrobě plastů. Extrudér je v podstatě mlýnek na maso, do kterého se na jednom konci vhání napařená směs surovin a druhý konec se ucpe deskou s malými otvory. To vyvolává enormní zvýšení tlaku a teploty, což vede k mžikovému uvaření škrobu, který působí jako lepidlo a spojí směs dohromady. Z extrudéru vylézá horký provazec, ze kterého se ukrajují plátky rotačním nožem. A tak vzniká granule. Její tvar záleží na tvaru otvoru v desce a rychlosti otáček nože. Čerstvé granule jsou měkké, protože obsahují hodně vody z napářky. Suší se proto v sušárně. Po vysušení se nastříkají tukem a nakonec vychladí.
Aby se mohla směs úspěšně zextrudovat, musí splňovat několik parametrů: musí mít omezenou vlhkost (asi 20%) a vysoký obsah škrobu (nejméně 50%). Škrob je klíčový pro udržení tvaru granule, je-li příliš nízký, granule se rozpadá.
Co každá receptura granulí obsahuje:
- zdroj škrobů – obilí, rýže, sušené brambory apod.
- zdroj bílkovin – masová nebo masokostní moučka z teplokrevných živočichů nebo z ryb, spařené peří, sušená krev, soja
- zdroj tuků – nejčastěji drůbeží tuk, rybí tuk
- vitamíny a minerály
- ostatní složky přidávané pro zvýšení prodejnosti (z výživového hlediska nevýznamné)