O nás Ordinační hodiny Zákroky Kontakt Home

Napište nám

mujvet@mujvet.cz

 

 

 

 

 

 

 

Konzervy a kapsičky

Tento způsob výživy by se mohl hodně přibližovat ideálu: není potřeba používat škroby, neboť tvar není podstatný, krmivo může obsahovat skutečné maso… problém je v tom, že při použití masa by byly kapsičky a konzervy příliš drahé. Proto se i tady používají různé náhražky.

V současné době se potkáte s dvěmi typy konzerv či kapsiček. První má charakter paštiky, druhá obsahuje kousky a šťávu. V obou případech tvoří maso jenom část obsahu.

Nastavení paštiky levnějšími surovinami je snadné, neboť hmota je namletá a nelze poznat kolik a čeho bylo přidáno. Stejně tak lze ovšem kouzlit s kousky. (Všimněte si, že není uvedeno „s kousky masa“, ale jenom „s kousky“). Kousky jsou většinou vyrobeny z těsta, do kterého se používá celá škála surovin, od namletých masových ořezů, přes masokostní moučku, až po spařené mleté peří a konzervovanou krev. Těsto se zahustí moukou nebo otrubami a uvaří v páře. Uvařené pláty se nakrájí na kostky, vloží do obalu a zalijí omáčkou – může se jednat o masový vývar či pouze o vodu s barvou, zchutňovadlem a želatinou. Takto naplněný obal se uzavře a vysterilizuje.

Kvalita konzerv i kapsiček stojí a padá s kvalitou používaných surovin. Stejně tak cena. Vyhýbejte se levným konzervám, ve kterých mohou být kousky tvořeny sojovým masem nebo těstem vyrobeným z konzervované krve a otrub.

I při krmení konzervou platí, že ukazatelem kvality je především vzhled vašeho zvířete a stav jeho stolice. Vyzkoušejte více výrobků a sledujte, jak na ně vaše zvíře reaguje.

zpět